Media, samfunn og meninger

Helseinformasjon i mediene: Vik fra meg!

Noen ganger kan det være svært smart å lukke ører og stikke hodet i sanden (for de mykeste av oss) –  iallfall når det kommer til informasjon om risikofaktorer for den ene sykdommen etter den andre.

Media elsker å fortelle oss at vi er fete og hvor stor risikoen er for at livet blir verre og dødsalvorlig. Det er det verste jeg vet!

Har du noen gang lagt merke til hvor stor plass «helseinformasjon» får på nettavisene? I mine øyne er det mye. Jeg er en slik person som blir kjempesulten av å se på folk som spiser, kanskje særlig dersom det er slankeprogrammer på tv! Det er reneste snikreklamen, og dem av oss som vet litt om markedsføring fra 1900-tallet vet at det ikke er lov (satser på at jussen er som den var). Jeg får lyst på sjokolade og masse annet når det er snakk om kroppens ytre. Når det er snakk om kroppens indre snurper jeg munnen og skifter kanal eller scroller raskt forbi.

Jeg vet så inderlig godt at en kropp som beveger seg lite ikke er sunn. Jeg vet at rompa mi er tom, som en sliten skinnsekk uten seler. Jeg vet at musklene jeg hadde er borte. Jeg vet alt det der. Og om jeg kunne, skulle jeg begynt å trene nå i kveld. Jeg skulle fått tilbake superkroppen min med muskler som danser med fettet, som utgjør formene tilsammen. Jeg skulle brukt kroppen slik at jeg ble svett og det kjentes dagen etter. Og slik har jeg det til dels allerede, bare les Spor av arbeid dagen derpå – det skal ikke mye til før jeg merker spor etter utskeielser og det er en fordel, ikke sant? Det skal ikke mye til før jeg får treningseffekt!

Det ytre er nå en ting, men kroppens indre tilstand, den er det antakelig enda verre med. Så lenge jeg ikke kan gjøre noe særlig med den, virker «helseinformasjonen» i nettavisene negativt inn, så jeg skyr den, orker ikke ta innover meg at kroppen blir en større og større risikobombe.

All denne helseskrekken vi fõres med hver gang vi våger oss inn på en nettavis: Hvor bra er det? Gir det mer kunnskap, hjelper det folk som trenger det? Eller skapes det helsefanatikere og hyperkondoere?

~~

Del gjerne innlegget!

Reklame

11 kommentarer om “Helseinformasjon i mediene: Vik fra meg!

 1. Det skaper stress og gjør folk sykere, tror jeg. Og det verste er at det er ikke alt som er helt etterrettelig. Gruer meg til den første flåtten er observert.
  Ha en god kveld 🙂

  Liker

 2. Jeg har funnet en ro i en nettside/app som heter Pinterest. Der blar jeg i vakre bilder, gode ideer og andre ting man kan flykte vekk i – baksiden av denne roen jeg finner der er bilden av alle de uttallige menneskene som har gått ned i vekt. Enten at de har gått på en spesiell diett som de vil tipse andre om eller de har trent og legger ved oppskriften…. Da synker hjertet mitt…. for jeg klarer jo ikke det. Trening gir dessverre ikke overskudd og glede lengre, og maten må jeg vel få lov til å beholde i det skallet av et liv jeg lever…..

  Nei, jammen om jeg slenger meg på de trendene med superdietter og dansetreninger…. om jeg bare blir frisk først, så blir det nok gøy igjen!

  Liker

 3. Enig. Mye som ikke er bra å lese om på nettet når det gjelder helse! Og sikkert endel som ikke er sant også!
  Men les om medisinsk yoga det er hvertfall bra å lese! Ikke lese for mye om me, da får man det ikke bedre! Tenk på de som skriver at man ikke kan bli frisk av det etc, det er surt å høre! Men så er jo ikke det sant, man kan bli frisk men det tar tid og tolmodighet!

  Liker

 4. Signerer Mormor over her. Det skaper stress og gjør folk sykere. Selv har jeg blitt livredd for å ikke få i meg nok proteiner, trene for mye, trene for lite, drikke melk, ikke drikke melk, you name it. Mest av alt blir jeg redd for å stresse. Hurra. Det vil si at jeg skyter meg selv i foten når jeg leser sånt: jeg blir stresset og redd for å stresse, så jeg stresser mer.

  Gode råd er bra. Men det er sjeldent de finnes på forsider- det er min erfaring 🙂

  Liker

  1. Hehe… det er ikke lett!
   Hvis en er litt usikker, så blir man ekstra mottakelig for helseinformasjonen som skriker mot en på nett og som kanskje egentlig er helt irrelevant. Kjenner meg igjen i det du skriver, er best å ikke tenke!

   Liker

 5. Det skapes «synsere» og «hobby-sunnhets-guruer» av slikt. Slike som elsker å fortelle alle oss andre hva vi bør gjøre for å få drømmekroppen, og få tilbake helsa. Hva som er farlig, og hva vi absolutt bør holde oss unna. Mange tar det som sies i media for god fisk, og formidler det fullstendig ukritisk videre, uten tanke for at det kanskje ikke er helt slik, eller at ikke alt passer for alle. Det vi ser i media er uansett så sterkt forenklet, at mange av rådene blir feil, dersom ikke andre individuelle faktorer tas med i beregningen!

  Liker

  1. Akkurat: individuelle forhold! Hvis vi tror at alt media formidler gjeldler akkurat oss, så kan det gå galt. Likevel så kjenner jeg at det påvirker meg (ikke alltid), for det fanger blikket og treffer behovet for å forebygge og ikke få dårligere form enn jeg allerede har.

   Liker

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s