Media, samfunn og meninger

Tenk deg om før du velger deltidsstilling

De siste dagene har det vært stor oppstandelse fordi likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen har advart kvinner mot å jobbe deltid. Hele 40 % av kvinner i arbeidsfør alder jobber deltid. Det er mange!

Thorkildsen har fått utrolig mye kjeft fra sårede kvinner, som mener hun ikke verdsetter dem og deres valg om å tråkke hjemme. Jeg synes det er bra at det rettes fokus på at lønnet arbeidsinnsats har betydning for samfunnet som helhet, og særlig for den enkelte person. Kanskje kan det føre til at flere tenker seg om før de reduserer stillingen sin av sykdomsårsaker?

Jeg har selv hatt deltidsstilling og sluttet å be om ekstravakter fordi energien var for lav til å jobbe halv stilling. Jeg trakk meg tilbake og tenkte at alt jeg trengte var en solid pause før jeg kunne trå til igjen og jobbe som normale mennesker. Det var bare det at den tiden aldri kom tilbake. Dersom jeg ikke hadde betalt for svakheten min selv, og dersom jeg ikke hadde vært så stolt, men hadde kommet lenger i søken etter meg selv og min identitet, da skulle jeg fulgt fornuften og jussen og bedt om sykemelding lenge før. Sett på avstand kunne jeg ikke gjort det, for jeg tror det ville drept selvtillitten, men juridisk og økonomisk sett ville det lønt seg framfor å surre rundt i mikrostillingsprosenter (også kalt 50 %).

Det er bra å være stolt, men vi må ikke blendes av stoltheten, for dersom ulykken er ute er det for sent å velge om igjen.

Å velge å jobbe redusert stilling er ofte ikke et reelt valg. Hvem lar vel barnet sitt ligge hjemme når det trenger stell og service flere ganger daglig, når det ikke klarer å komme seg til toalettet alene? Hvem bruker tiden på jobb når hjemmesituasjonen er så tøff at vedkommende står i fare for å bryte sammen dersom han ikke tar en pause?

I teorien er det lett å være enig i at full stilling er det eneste rette, men så var det livet da.. Teori er teori.

~~

Anbefalt artikkel: Sykepleiere og andre latsabber

Reklame

5 kommentarer om “Tenk deg om før du velger deltidsstilling

 1. Hei! Takk at du deler! Du har så alt for rett. Fleire eg kjenner jobbar deltid fordi helsa ikkje kan klare meir.. men då burde dei vore uføretrygda den delen då.. Typisk oss kvinner dette.

  Måtte veka di bli god!

  Liker

  1. Tror det er mye skam forbundet med å ikke klare å jobbe fullt. Slik var det iallfall for meg. Det skamfulle snakker vi ikke om og dermed forsvinner det heller ikke.

   Når man ikke klarer det samfunnet legger opp til at man skal, da må det vel være noe galt med en selv? En klarer liksom ikke å hekte det på sykdomsbegrepet, så en hekter det på noe som handler om svak personlighet eller noe annet selvkrenkende.

   Liker

 2. «I teorien er det lett å være enig i at full stilling er det eneste rette, men så var det livet da.. »
  Just presis. Livet har det med å blande seg inn i de vakreste planer.
  Å VELGE å jobbe deltid er dog noe helt annet enn å bli tvunget til det. På samme måte mener jeg at det må være lov å velge deltid, til tross for at man kan tape på det økonomisk på lang sikt. Jeg angrer i alle fall ikke på årene som hjemmeværende med småbarn. Mulig jeg tapte noen pensjonspoeng, men du verden så mye annet jeg «vant»!

  Liker

  1. «Livet har det med å blande seg inn i de vakreste planer» – JA!

   For all del; folk må gjerne velge å jobbe deltid, men før valget tas bør man tenke gjennom de uskjønne siden ved det. Vi lever tross alt i en økonomisk virkelighet.

   Liker

 3. Knallbra skrevet!
  Takk!
  Jeg kjenner enda tyngden på kroppen av opplevelsen av å ikke kunne være en del av arbeidslivet.
  Hmm… Tar et dypdykk i bloggen din. Det var noe mer her inne jeg har gått glipp av…

  Liker

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s