Media, samfunn og meninger

Energispareråd til den som måtte trenge det

Stadig flere mennesker får den midlertidige diagnosen «utbrent» eller «tretthet» når de ikke klarer mer, men er presset til bunns. Blodprøvene viser ingenting patologisk; det er ingen påviselig kjemisk grunn til denne tilstanden av manglende energi til å klare hverdagen. Det er bekymringsfullt i et samfunnsperspektiv at så mange unge erfarer dette, for sett i et økonomisk perspektiv er det denne gruppen av mennesker som burde være mest i stand til å yte i betalt yrkesliv. Når disse uteblir får det betydning for økonomien – både nasjonalt og ikke minst privat.

Hva er det som skjer? Hvorfor blir så mange slitt ut av funksjon? Kronikken Hvorfor er vi så slitne? reflekterer rundt dette, fra et legeperspektiv.

Selv har jeg ME, som ikke er en annen form for utmattelse, men som har utmattelse og lavt energinivå som fellestrekk med utbrenthet, tretthetssyndrom og depresjon. Det er også mange andre diagnoser som har utmattelse som sentralt symptom. Gjennom mine sykdomsår har jeg jobbet mye med å finne måter å leve på som stjeler minst mulig energi, slik at jeg kan bruke den jeg har på ting som bygger meg opp og ikke sliter meg ned. Noen av disse tipsene vil jeg dele med deg, for uansett hvordan du lever livet kan noen energisparende tips være nyttig.

Generelle råd

  • Prioriter og deleger! Finn ut hva du trenger å gjøre selv og hva andre kan gjøre for deg
  • Bli enig om standarden i huset og ta utgangspunkt i livssituasjon og personlighet. Her er det viktig at man enes og er realistisk, ikke at man forsøker å oppnå et urealistisk nivå. Det krever ærlighet. Finn det som er deg/dere og som er oppnåelig uten at det blir selve livsinnholdet. Dersom husarbeid ofte er kilde til dårlig samvittighet eller mindreverdighetsfølelse er det på tide å revurdere nivået man har lagt seg på eller gå i dybden av seg selv og spørre: Hvorfor er dette viktig for meg?
  • Planlegge middager og uken som kommer –  dersom det koster deg mindre enn å ta ting på sparket
  • Sette av tid til ingenting, planløse timer gjør at man kommer i kontakt med seg selv og sine behov for stillhet og ro
  • Vurder å få hushjelp og annen hjelp som kan frita deg for utmattende oppgaver
  • Finn ut hva som gir deg energi og som skaper glede – gjør mer av det!
  • Ikke sammenlign deg mye med andre, iallfall ikke dersom det får deg til å føle deg utilstrekkelig.
  • Om du bruker mye tid på nett: Husk at slik folk fremstiller seg bare sier bittelitt av sannheten. Vi viser bare de sidene vi vil, det meste forblir skjult
  • Om du er sliten må du huske på at det er kroppen som snakker til deg, den sier: Vent nå litt, ikke løp så fort. Det er ingen trussel, men et vennlig signal til deg om å bremse ned. Dersom du overser dette, noe som er raskt gjort dersom tempoet er for høyt og pausene fraværende, vil kroppen snakke høyere og høyere. Etterhvert kan det ende med en diagnose, som utbrenthet.
  • Om du merker at kapasiteten er sprengt og får symptomer som dårlig nattesøvn, konstant følelse av utmattelse, endret appetitt, lett antennelig irritasjon og andre overreageringer, så er det godt mulig at du har kjørt deg for hardt. Da bør du revurdere egne prinsipper og forventninger til deg selv. Det er helt sikkert noe du kan trappe ned på
  • Sett av tid til hviling – på den måten kan du hvile strukturert og ha bevisste aktivitetsperioder. På den måten blir det mer struktur i hverdagen og du slipper unna tanker på at du egentlig burde gjort noe annet enn det du gjør
  • Dersom du er aktiv på nett: Sett på alarmen slik at du ikke plutselig bruker mer tid enn hva sunt er
  • Vurder time hos coach eller annen form for veileder. Dersom det er store uoverensstemmelser mellom deg og den du lever sammen med kan kommunikasjonskurs, f.eks PREP-kurs være en investering i parforholdet, eller en time på familievernkontoret (fvk)
  • Lær deg mindfulness og meditasjon, les gjerne innlegget til Et liv å leve om hva det kan gjøre for deg: Mindfulness och KBT

Praktiske gjøremål

  • Kvitt deg med ting som krever mye oppfølging og som gir deg lite glede
  • Ikke vreng klærne før vask
  • Vask dynetrekk for seg selv – så slipper du å plukke ut vaskekluter og andre små tekstiler fra våte, tunge dynetrekk (det er tungt)
  • Bruk samme tallerken og kopp flere ganger
  • Bruk termokopp så slipper du å reise deg mange ganger når du er igang med hvilingen, dessuten kan det hende at du rekker å drikke te-en din før den er kald!
  • Bruk samme klær flere dager på rad, så samler ikke vasken seg opp like fort
  • Ha godt med klær slik at du ikke må vaske ofte
  • For noen er det energisparende å vaske lite og ofte istedenfor mye og sjelden. Finn ut hva som gjelder for deg.
  • Handle på nett

Min erfaring er at jo dårligere jeg fungerer jo færre ting blir viktig. I de periodene der dusj er en utskeielse er det ikke støvtomme hyller som er viktig. Det man tror man må er mye mer enn det man faktisk må; man kan alltids høvle terskelen enda lengre ned, men det kan være tøft, for det bryter ofte med en kvinnelig husmorstolthet og personlige prinsipper – ikke minst forutsetningene for ens egen trivsel. Å være som andre er å gjøre som andre og å bryte med det kan for noen være å stille spørsmål ved seg selv: Er jeg udugelig? Hva vil andre si? Jeg skammer meg over å leve i rotebo!

Internett er fullt av folk som mestrer alt, for selv om alle vet at den glansede tilværelsen som deles på nett bare er én siden av tilværelsen, er det som vises fram mye mer enn noen av oss klarer å få til – selv når det prioriteres høyt. Derfor tenker jeg at det er lurt å være bevisst hva slags påvirkninger vi utsetter oss for. Det er lov å skjerme seg! Og nå som de første snart er det jul-meldingene begynner å dukke opp: Dropp alt som du ikke har glede av å gjøre. Jeg har sluttet å sende julekort for flere år siden. Og jeg skammer meg ikke over det, selv om jeg kjenner på at jeg burde jo..

Skill mellom hva du kan kontrollere og hva som er utenfor din kontroll. Ikke alt kan styres av deg, men skyldes for eksempel arbeidsgivers krav eller organisering av arbeidsplassen. Kanskje er dette noe som strider mot din natur? I tilfelle kan det være energitappende. Slik er det med uheldige relasjoner også. Dersom du ikke kan kutte ut denne relasjonen kan måten du tenker om relasjonen, altså hvordan du forholder deg til den, endres.

Disse rådene er generelle og jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger fra deg. Er dette nyttig? I tilfelle må du gjerne dele dette innlegget og lenke til meg!

**

Lurer du på hva ME egentlig er? Trykk på bokstavene i blått, så får du vite det.

17 kommentarer om “Energispareråd til den som måtte trenge det

  1. Kjempefint innlegg med mange gode praktiske råd. Du har forresten så mange fine utrykk som dukker opp så jeg har begynt å lagre noen av de! Likte utrykket å «høvle terskelen lengre ned». Fint formulert og det er veldig beskrivende.

    Dette med å velge hvilke hva man skal utsette seg for av påkjenninger er viktig. Ofte tenker man kanskje ikke over det? Spesielt hvis man sammenligner seg selv med andre eller tenker for mye på glansbildene som presenteres på nettet. Tror vi alle trenger å være mer bevisste på hva vi fyller hjernen med fordi det påvirker følelsene våre mer enn vi tror.

    Liker

    1. Har du begynt å lagre de? Hehe.. hva skal du bruke de til da?

      Særlig relasjoner har direkte påvirkning på energinivået, så det er viktig hvem vi bruker tid sammen med. Enig med deg i at hjerne og følelser og energi har stor sammenheng!

      Liker

      1. Joda, jeg lagrer perlene jeg kommer over på nettet. Dine også. De ligger i en tekstfil. Du spurte vanskelig. Jeg vet ikke hva jeg skal bruke de til men tenkte at de kan gi inspirasjon når jeg skriver.

        Liker

  2. Dette tror jeg er nyttig! Men alle må finne ut hvilke råd det er mulig å følge i forhold til eget liv. Selv har jeg laget en prioriteringsliste som jeg forsøker å følge. En som passer min livssituasjon. Innimellom må den justeres litt for å kunne fungere mest mulig knirkefritt. (Ikke alltid det går like bra.) For de som har familie vil det være viktig at de nærmeste forstår hvorfor det må være slik, og innretter seg deretter. For meg var det slik at jeg var nødt å «omprogrammere» måten jeg tenkte på. En ikke helt enkel prosess. Ting tar tid – og jeg er fortsatt underveis. Ditt innlegg – og lignende råd tror jeg kan være med på hjelpe til for å få livet i balanse. Fint 🙂 Takk skal du ha 🙂

    Liker

    1. Jeg kjenner til det med omprogrammering av hjernen, en må nesten avvende seg fra den vanlige måten å tenke på; når en forstår at ME-en ikke var kortvarig likevel. Det er ikke bare en selv som må legge nye premisser for livet, det handler i stor grad om dem vi lever med også.

      Hadde vært veldig fint om noen av rådene/tipsene mine kunne være til hjelp for noen – som bevisstgjøring om ikke annet. Takk for at du tror det!

      Liker

  3. Takk for et fint innlegg, som bl.a. er basert på min blogg om slitenhet.
    Jeg syns du har mange gode og nyttige tips, som de fleste av oss har godt av å lese, og å dvele litt over.
    Og ikke minst-så er det dette med å klare å sette det ut i praksis da- vi er så altfor lite flinke til å prioritere det som virkelig er viktig for oss og de rundt oss…

    Lykke til med ditt:-)

    Liker

    1. Hei og velkommen til bloggen, Kari!

      Kjenner meg igjen i det du sier; det er så lett å tro at alt er like viktig og at vi kan ha alt uten at det får konsekvener. At vi må ta valg og velge noe vekk er underkommunisert.

      Liker

Hva tenker du?