Livet som det er

Summer time

Hva betyr Summer TIME for deg?

Ege Denne stiller spørsmålet og jeg klarer ikke la det ligge, for det trigger noe i meg.

Sommer er forventning, det er å vente, lengte og ønske. Sommer er å ikke få det man ønsket seg, å kjenne den lange, tunge pusten langsomt sive ut mellom stive kjever fra en mage helt i ro.

Sommer er å vite at familien reiser alene, at man sitter tilbake under ullpledd med døren på klem og kjøleskapet fullt av varer man ikke orker spise.

Sommer er å bryte med alt man er opplært til; det er å sitte på samme flekk som alltid er blitt sittet på. Sommer er lyden av motorsag og barneskrik gjennom døren som står på klem – uten at lydene har en sammenheng med hverandre!

Sommer er å late som om man ikke merker det som skjer. Sommer er kalde skuldre og forseglet munn. Sommer er venting på bedre dager og drøm om deltakelse uten betingelser.

Sommer er en underlig miks av fortrengte forventninger og nyorientert forventninger, slike som er tilpasset livets nye realiteter.

Sommer er å konfronteres med alt man ikke lenger kan, men som alle andre gjør og synes alle andre også burde.

Sommer er et lettelsens sukk for alle dager som ikke er for varme, men som har akkurat riktig temperatur til at en jakke kan tres på armene.

Sommer er veldig mange dager som blir til uker, som går for langsomt og for fort. Sommer er hva alle andre gjør og som man selv aldri gjør.

Sommeren har jordbær i munn – for den som husker å kjøpe dem før sesongen er slutt.

**

Jeg leser så mange lykkelige, idylliske sommerminner og sommeropplevelser at jeg fikk lyst til å vise en annen, litt alternativ sommer – som få snakker høyt om. Det spørs hvor mange som tør skrive om den mindre hyggelige siden ved sommeren, når det verste andre drar fram er såkalt dårlig vær eller snegler i hagen. Så dette er en sannhet om hvordan min sommer er.

Men: Jeg smiler likevel (iallfall innimellom når veldig fine ting skjer – og det gjør det).

Hvis du vil lese om hva andre forbinder med sommer kan du trykke på lenken i gult.

Jeg håper du har gode dager og at du ikke påvirkes veldig fordi folk rundt deg suser lykkelig uvitende om hvor heldige de er som har mange flere valg og alternativer.

26 kommentarer om “Summer time

 1. Du er ikke alene. Jeg kjenner også på alle forventningene. Jeg får alltid forverring om sommeren, fordi jeg blir ekstra stresset og forsøker å være mer aktiv enn jeg egentlig klarer å være. Resultatet er såklart krasj. Takk for at du tør å skrive om din sommer, selv om den ikke er idyllisk og rosenrød!

  Liker

  1. Det som er spesielt når alle er hjemme er at det er så lett å miste kontakt med magefølelsen og dermed hva som er rett å gjøre. Og så skjer det fine ting man gjerne vil være med på og forventningen i seg selv er energikrevende. På en måte kan vi vel si at vi mister hvilekontrollen?

   Liker

 2. Sommere er ikke bare idyll og vakkert.
  Sommer er redsel, ensomhet, selvvalgt eller påtvungen. Noen lysglimt finnes det alltids, men de kan være vonde å få tak i.
  Og sommer er lengsel –
  Takk for innlegget ditt 🙂
  Ha en god dag 🙂

  Liker

 3. Sommer og ferie har absolutt to eller flere sider. Og for dem som er avhengi av omsorg og helsetjenester er det kanskje den vanskeligste tiden på året. Familie og venner reiser bort, Nye og ukjente sommervikaransikt, og et dilemma for dem som sårt trenger en tiltrengt pause og å lade batteriene før ny dyst …Du setter ord på viktig budskap!

  Liker

  1. Hei og velkommen novembersymra!

   Jeg er helt enig i at sommeren også er utfordrende for dem som jobber innen helsevesenet og for pårørende som trenger avkobling. Avlastningsopphold er ikke forbeholdt alle. Og så er det ønsket om å være sammen mye mer enn det som er mulig i hverdagen. Det er bare det at for noen av oss er det ikke mulig å være mer sammen med familien i feriene enn i hverdagen, fordi det blir for stor belastning (selv om belastningen kan være det som gir gledesbidraget i hverdagen).

   For min går det ikke så verst, jeg har tydeligvis arbeidet meg opp et slags overskudd, som iallfall en del dager er der når jeg trenger det. Er ganske optimistisk, men så har jeg heller ikke planer om noe særlig ekstra aktiviteter enn det som er normalt for meg.

   *
   Fint å se et nytt «ansikt» her inne!

   Liker

 4. Takk for et nydelig skrevet innlegg om et sårt tema. Jeg leser lengsel her. Og jeg vet at mange strever kanskje aller verst, på tider hvor andre har det som best. Sommer, andre ferier, for den del.

  Selv har jeg det bra i sommeren, selv om jeg lever et stille liv, her hjemme og solen glimrer med sitt fravær, for det meste. Men det er selvvalgt, og jeg ønsker meg ikke noe annet.

  Jeg gjør meg ellers noen tanker om skapte forventninger til sommer og ferier. Dette er ikke rettet mot det jeg oppfatter som formidlet savn i ditt innlegg, du nevner bl.a. barndommens somre. Nei, jeg tenker mer mot hva vi utsetter hverandre for av «burder» og «skuller». Og hvordan vi hauser opp forventningene, ikke bare i forkant av sommerferien, men også høytider som julen. Av og til lurer jeg på om vi mister poenget….

  Liker

  1. Uff, det har helt forsvunnet ut av hodet mitt at jeg har fått flere svar på dette innlegget. Beklager så mye!

   Jeg synes været er perfekt her jeg bor: Skyet, under 20 grader og regn av og til, så ingen klager på det. Da slipper jeg varme-slapphet og det er godt.

   Jeg tror nok at mange lager seg forventninger de ikke kan innfri, noen gjør det kanskje fordi de ikke orker å være mye sammen? Jeg synes denne forventningen henger høyt i alle ferier, og den med at vi skal ha det kjempekoselig. Lykken skal nærmest strutte. Det er ikke så galt med ferie dersom en klarer å finne seg til rette med det en har og legge bort alle de ønskene som ofte spretter opp ved lyden av ordet «ferie», som gjerne tilhører en annen tid. «Problemet» oppstår først når en lar andres ferieinnhold få betydning for en selv.

   Liker

 5. Hei! Tusen takk for blog awarden du ga meg! Det setter jeg kjempe pris på! Nå har jeg gitt den videre og har også skrevet noen ord om deg:) Ha en riktig god sommer!

  Liker

 6. Dette var et fint innlegg, Anne-Helene. Jeg liker at du tegner det opp slik det er/kan oppleves for mange av oss som har store begrensninger. Sommeren er jo slik den alltid har vært den, men den oppleves ikke lenger på samme gode måte som før. Den er rett og slett enda en utfordring. Her hos oss har vi ikke planer om noen aktiviteter fordi det ikke er realistisk. Når man innstiller seg på å leve sommeren slik er det litt lettere men jeg foretrekker allikevel høsten, når livet generelt har kommet tilbake til normalen.

  Håper dagene er gode!

  Liker

  1. Jeg tenker at det må være lov å trekke fram det som ikke er helt bra også, Om vi ikke skal kunne si noe om det blir avstanden til andre enda større.

   Ønsker dere gode sommerdager!

   Liker

 7. Takk! Du skriver godt, og gjennkjennbart. Store eller små begrensninger, det er mange følelser i sving i krysningspunktet mellom forventninger og realitet, og sommeren er høysesong for slike krysningspunkt..

  Liker

  1. Det har du helt rett i! En blir ikke bare møtt av sine egne ønsker, men også av hva andre velger for seg – det spiller en rolle.

   Viktig å presisere at jeg ikke mener at andre skal tilpasse sin ferie mine begresninger!

   Liker

 8. Jeg synes alle ferier er sånn. Jeg synes du har skrevet vakkert om vanskelig.
  Samtidig tenker jeg at sånn er jo hele livet. Vi lever i masse forventninger. Både til oss selv og til andre. Og til været.
  Jeg opplever at hvis jeg velger å legge vekt på de tingene jeg liker,og ikke speile meg så mye i andre, Blir det finere.
  Ønsker deg gode dager!

  Liker

  1. Jeg tenker at forventninger er godt å ha også, kunsten ligger vel i å lage forventningene noenlunde realistiske slik at de er mulig å innfri. Har forøvrig samme erfaring som deg mtp å vektlegge det som er bra. En er ikke et hjelpesløst offer for andres valg.

   Ønsker deg en fortsatt god sommer!

   Liker

 9. Jeg har skrevet om dårlig vær og snegler..Men jeg har ikke skrevet om alle timene hver dag som jeg ligger syk i sengen. Eller alle årene som syk. Jeg gjorde det en gang, men oppdaget at mennesker som jeg trodde var «venner» på nettet bare sluttet å skrive til meg. Du er heldig som klarer å formulere ut så gode setninger. Jeg har store problemer bare med å skrive en enkel setning.
  Jeg ønsker deg fine dager!

  Liker

  1. Takk for gode ord!
   Jeg har jobbet mye for å klare å bruke språket. Noen ganger er det gjemt inne i meg og jeg klarer bare skrive, ikke snakke. Å skrive hver dag er helt nødvendig for å bevare min psykiske helse, men bare en liten del av det jeg skriver havner i denne bloggen. Jeg er glad for at tekstene min gir noe til andre, også deg Ellen!

   Kanskje du skulle skrive om det som presser på, selv om noen lesere forsvinner? Det kan være at du får noen nye som liker akkurat det du skriver om, selv når du går i dybden. Kanskje du får det lettere inne i deg dersom du skriver om det tunge?

   Ønsker deg mange gode og sosiale dager framover!

   Liker

 10. Sommer, den varme sommeren har jeg ventet på siden april, men den har ikke kommet i år. Sommer nå, er anderledes enn sommer før. Jeg har ikke så store forventninger lenger, men sitter med endel lengsel etter reiser og opplevelser, som ikke er mulig akkurat nå.
  Er glad i sommernetter, uansett vær, og jeg sitter oppe lenge.
  Ønsker deg en fortsatt god sommer, og vil bare si, jeg vet noe om å sitte hjemme, når andre reiser bort. Ikke alltid like godt, men sånn er det akkurat nå.

  Liker

  1. Jeg blir så glad når det viser seg at jeg plutselig klarer mer enn jeg trodde jeg skulle!
   Ellers er det mer et ønske om å glede andre som gjør trangen til å delta større, selv har jeg stort sett akseptert hvordan livet er blitt. Likevel: Noen ganger er det ikke så lett som jeg skulle ønske.

   Vi er mange som sliter med sommer og ferier, skulle ønsker at flere også pratet om det!

   Liker

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s