Humor og ironi

Januar er arbeidsmåneden

To måneders prosjektet er igang, men det kan ta lengre tid.

Mer enn en måneds krav og forventninger er over, en del ønsker har jeg oppfylt, en del ting ble gjort og ganske mange krav ble senket ytterligere. Den voksne forståelsen av hvordan ting skal være og hva som må til for at det skal bli jul, er fjernet en etter en. Det er ikke mye husmorstolthet igjen, men verdighetsgrensen er beholdt.

Når normaltfungerende mennesker snakker om å senke kravene og ikke vaske ut av skuffer og skap, sitter jeg og håper at jeg (og vi) skal klare å gjøre helgerent til jul. Nivåforskjellen er enorm. Mine krav og forventninger er så lave at de ikke kan bli lavere og fremdeles være hygienisk forsvarlige, eller være lavere og likevel ha et minimum av juleingridienser. Jeg kan ganske mye om hvordan forventningene styrer oss og hvor høyt stressnivået kan bli bare fordi en lar seg styre av egne forventninger og gammeldags husmorstolthet. Jeg kan også ganske mye om hvordan en kan dempe dette selvpålagte stresset ved å ta farvel til materialistiske krav og ønsker og la samværet og tilstedeværelsen være gaver nok. Det skal faktisk veldig lite til for å gi hverandre det vi trenger mest. Iallfall for de aller fleste.

Måneden heter januar og målene er mange: Et par eposter jeg vet jeg må besvare, som antakelig kommer mot slutten av måneden, derav den ene kommer til å inspirere meg veldig. Håper jeg.

Januar er måneden for reperasjoner og skadebegrensninger. En vraket kropp med døgnrytme snudd på hodet. En munn som holder stemmen inne, en langsomtfungerende hjerne.

For meg er januar ingen opptur, men fraværet av store forventninger fra dem under 150 centimeter og samfunnspress i forhold til verdier gjør hverdagen enklere. Det er faktisk hverdag igjen. Arbeidsdager. Dager til opplading, til å begrense skadene den siste måneden har påført meg. Det er tid for å hente livet tilbake igjen.

Erfaringen fra flere år med invalidiserende ME har lært meg noen knep og jeg bruker dem alle. Å sitte stille er å være flink. Å flytte på seg er å utløse et skred av uro og kaos i hode og kropp. Aktivitet er å forholde seg til andre. Å besøke doen eller lage seg mat gjøres bare etter nøye overveielser og bør planlegges og ses i sammenheng med når huset igjen fylles av glade lyse og mørke stemmer. Man kaster da ikke bort energi, men forsøker peile den inn slik at den ikke er helt tappet når den trengs som mest. Man prøver da å skjule tingenes tilstand. Iallfall for barna. Det er uansett tidsbegrenset hvor lenge en slik hemmelighet forblir en hemmelighet. Omtrent ti minutter eller så.. men ti minutter kan være gode minutter og gjøre at man føler seg velkommen hjem. Det betyr mye.

Januar er arbeidsmåneden. Først et par uker med mest mulig sofa for å hindre, eller forsinke det største fallet, for å hindre at det blir så ille som det kan bli. Januar skal ikke brukes til å tyne siste rest av den fortrengte dårlige formen, men late som man koser seg i sofaen og kanskje også gjøre det.

Januar skal brukes til å skrive tekster, ha kontakt med folk og lese. Jo mer jeg klarer å lese jo bedre er det. Leseprosjektet er på 500 sider og jeg har en hel måned. Utfordringen er å lese så raskt at jeg ikke glemmer hvem som er hovedpersonene og historien deres. Vanskelig nok.

Når jeg har vært flink nok lenge nok heter måneden kanskje februar. Og da venter vinterferien og hvem vet hva. Er jeg ordentlig flink i januar får jeg kanskje ta del i den. Hipp hurra!

Reklame

8 kommentarer om “Januar er arbeidsmåneden

 1. Mulig det bare er meg som ser komikken i dårlig form, men jeg er nå engang skapt sånn. Jeg kjenner frustrasjonen, symptomene og teknikken, og når jeg sitter der fullstendig forvirret med utmattet, verkende kropp, så ser jeg likevel komikken i det. Noen ganger avløses latteren av fortvilelsen, men som regel går det greit.
  Forklare situasjonen sin uten at det ser ut som om man tar seg selv altfor høytidelige er vanskelig… Du er nok flinkere til å være systematisk når du viser frem form og føre, jeg bagatelliserer det vonde og hauser voldsomt opp det som er bra og ler av meg selv. Vi har alle våre måter å overleve på.

  Jeg kjenner at det skal bli godt med uke 2 i fullstendig ro og fred. Håper jeg. Kjenner at kroppen er i ferd med å nekte meg det meste. «Til og med jeg må kapitulere! ;-)»

  Liker

 2. Ønsker deg en best mulig januar, og krysser fingrene for vinterferie! 😉 Godt 2012! Må bare si meg veldig enig i det med å senke materialistiske krav, egne forventninger og «husmorstoltheten» mht å redusere stress. Dette er faktisk første året jeg ikke har vært stresset i det hele tatt før jul, har fått dette «MÅ» helt ut av hodet mitt. Jeg MÅ ingenting (iallefall svært lite), men KAN – ja, det er jo en helt annen sak. Og jul ble det jo uansett.. 🙂

  Liker

 3. Hei, har etter hvert lest på mange ME blogger, det gjør inntrykk. Er ydmyk kjenner jeg.
  Samtidig er det så mye som er gjenkjennelig her. Du skriver: Å sitte stille er å være flink. jeg kunne sagt for egen del: Å ikke lenger være tapper er å være modig. (Tenker på et dikt i denne gata, vi fpr se).
  Forstår at du er et skrivende menneske. Innimellom blir det poesi for meg.

  Liker

 4. gamle ugle

  Jeg blir glad når du sier at du kjenner deg igjen, for det betyr at tekstene mine har et allment innhold. Med denne bloggen ønsker jeg å gi et innblikk i hvordan det er å leve med ME, men tenker at innholdet ikke nødvendigvis er ME-spesifikt. Det jeg opplever kan også oppleves av andre – uten at det nødvendigvis er en diagnose i bildet. Jeg håper å inspirere til å tenke annerledes og se at et spørsmål ikke bare har et svar eller at livet ikke bare kan leves på en måte. Derfor er det så godt når jeg også får tilbakemeldinger fra folk som kjenner seg igjen, folk som ikke har slike begrensninger som jeg har.

  Den siste setningen din.. Takk, det gjør godt å høre! Det er godt å kunne noe, når man ikke kan gjøre de vanlige tingene.

  Laila

  Så bra at du har tatt et oppgjør med MÅ-ene! Det er faktisk lite man virkelig må, og når vi ikke gjør så mye av de selvpålagte må-ene, blir vi både gladere og får mer overskudd og oversikt.

  Therese

  Det ligger en merkelig humor i å kunne le av elendig form, og det forutsetter (iallfall for meg) et slags mentalt overskudd. Setningen din som starter med «Du er nok flinkere til…», den skjønte jeg ikke helt.

  Forstår av bloggen din at dagene dine er gode, sånt liker jeg!

  Liker

 5. Jeg bare mener det jeg sier, du er flinkere til å beskrive det du opplever på en «naken» måte. Jeg greier ikke det, for da føler jeg at jeg «gir etter for ME’¨n». Det er dumt, men jeg er «a work in progress».. 😉
  Humor krever ikke noe mentalt overskudd fra meg. Humoren og komikken ligger så dypt i meg at den serveres helt uten anstrengelse.

  Dagene mine er midt på ME-treet. Jeg får til en hel del, og mislykkes med en hel del. Men jeg er veldig flink til å få det til å føles som om ting er bra! Det liker jeg ved meg 🙂

  Liker

 6. Du er så utrolig flink til å sette ord på alle ting!

  Vet hvordan du har det, og hadde det ikke vært for mannen min og de to ridder-guttene mine, så hadde mange ting vært annerledes her til jul. I perioder (timer) orker jeg noen ganger mer, og da sliter jeg meg helt ut, dust som jeg er. Men sånn er jeg bare. Klarer ikke sitte i ro når jeg kjenner et snev av energi. Jeg er ikke flink til å sitte stille. Sitter jo så stille jeg bare kan i skikkelige dårlige perioder – det får holde. 😉

  Godt nytt år, forresten! Klem.

  Liker

 7. ME-blogg: Takk, klemmer er godt!

  Therese: Med en lite utdyping skjønte jeg det du skrev i første kommentar.

  Kristine: Jeg liker å sette ord på ting og liker å bli flinkere til det, så da blir det mange bloggposter, da.. Er typisk at man utnytter energien som unntaksvis blir bedre, men særlig lurt er det ikke – på litt lengre sikt. Det jevne er visst det beste, men du så kjedelig! Kjenner godt igjen det du skriver, men har nok fjernet de høyeste toppene og tilstanden er stort sett flat nå.

  Et godt nytt år ønskes deg også.

  Liker

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s