Mestring, drømmer og håp

Jeg fortsetter uten forsetter

Jeg ønsker meg et bedre nytt år.

Jeg ønsker meg ikke penger, tur til Bahamas eller en lekker bil. Jeg ønsker meg ikke ny garderobe til 50 000,- eller hus til noen millioner. Jeg ønsker meg bare en hverdag som er helt vanlig. Jeg ønsker meg bare helt normalt samvær med de viktigste personene i mitt liv, med venner iblant og nye bekjentskap.

Jeg ønsker meg bare det folk tar som en selvfølge hver dag.

Siste dagen i 2011 er dagen for tilbakeblikk og forsetter. Dagen for tanker om tiden som kommer og hva som skal bli bedre, tanker om skjerpingsområder og forsetter.

Jeg fortsetter uten forsetter, driver skadebegrensning og sitter med beina i kors, maner fram god helse og ser gleden i de små tingene vel vitende om hvor mye verre det kan bli. For det kan bli verre og det skremmer meg. Jeg har lite å gå på, er ikke fleksibel. Et lite feiltrinn eller feilvurdering får langvarige konsekvenser.

Jeg kan ikke skjerpe meg til positive endringer, for jeg har oppnådd det beste jeg kan. Potensialet mitt er tatt fullt ut, jeg kan ikke påvirke mer. Og likevel, bak tykke murer av utslitthet og kapasitet som ikke kan oppgis i prosent, finnes den sterke, ressursrike jenta som bare venter på å komme ut for å gi og dele og formidle. Bak den grå, mimikkfattige maska finnes ei jente som stråler og ivrer etter å begrense andres skader, etter å lære bort alt jeg vet kan bidra positivt i andres liv.

Den samme personen er jeg overbevist om at finnes i flere der ute, både funksjonsfriske og ikke. Jeg ønsker deg og dere et godt nytt år: Ta tak i det gode og vern om det, identifiser det som ikke er bra og få hjelp til å endre det. De ressursene du ikke ser i deg selv er der antakelig likevel, så ikke stopp opp før du har fått smak på ditt eget potensiale, meld deg på et selvutviklingskurs eller bestill time hos filosof, start på veien mot målet ditt. Ikke fordi det er nytt år, men fordi du vil deg selv ditt beste. Bruk potensialet ditt du som kan.

Les gjerne også om Kjerneverdier og oppfyllelse av drømmer

Reklamer

22 kommentarer om “Jeg fortsetter uten forsetter

 1. Veldig godt skrevet!! Tenker det krevde litt krefter å skrive dette.Du er flink til å beskrive med ord. Det er så mye håp og optimisme i deg selv om det er tungt nå,og det du skriver er til hjelp og inspirasjon for meg,og andre som leser. Takk skal du ha, Anne-Helene for alt du deler i bloggen din. Ønsker så at det nye året skal bringe forbedret helse til deg. Jeg vet ikke om du følger bloggen til Marias Metode. Hun bruker begrepet hverdagsheltinne,og det er du virkelig!!

  Gode tanker til deg 🙂

  Liker

 2. Godt nytt år til deg også. Jeg er så enig i det du skriver (selv om jeg ikke hadde sagt nei takk om noen tilbød med gratis fornyelse av garderoben!). Håper 2012 blir bedre for alle som sliter, enten det er på den ene eller den andre måten.

  Liker

 3. Godt nytt år til deg! Nydelig blogginnlegg! Jeg har de samme ønsker for det nye året for deg, andre syke og meg selv! Å kunne være nær de menneskene som betyr noe for oss, er det viktigste, og i en så tøff sykdom, så er også det begrensninger vi må leve med. Flott du skriver at det kunne vært verre, likevel er det ofte vanskelig å beholde det perspektivet når sykdommen setter så mange grenser for oss som det ikke står i vår makt å flytte. Jeg ønsker deg bedre helse!! takk for flotte blogginnlegg, beste hilsen fra Kjersti

  Liker

 4. Jeg ønsker meg ett lettere år… og det ønsker jeg for deg også,
  og at du og alle dine kjære må få overflod av gode stunder og øyeblikk,
  og at du overøses med smil, oppmuntringer og gode klemmer.
  Takk for alt godt du har bragt min vei det siste året! Klem til deg 🙂

  Liker

 5. Godt nytt år til deg, og takk for et fint innlegg.
  Jeg har ikke de store nyttårsforsettene selv, og ønsker man livsendringer, trenger man jo ikke starte 1 januar hvert år, det går fint hele året.
  Hos meg er det ro og en forutsigbar hverdag som gjelder, i forhold til sosial angst.
  Ønsker deg en fin fortsettelse på ditt år.
  Vennlig hilsen Bibbi

  Liker

 6. Jeg var heldig og hadde en god dag i går, som tillot at jeg kunne få med meg nyttårsfeiringen i Oslo sentrum, og da var det akkurat de tankene i det første avsnittet som sirkulerte i hodet. Det er mange av oss som så mye annet enn bare nyttårsraketter på nattehimmelen i går, og jeg håper 2012 vil bli et godt år for oss. Et godt innlegg!

  Liker

 7. Takk for fine kommentarer, dere!

  Året starter med utallige reperasjoner, det kommer jeg nok til å skrive mer om. Det er tøffe tider og tidene blir tøffere.

  Dette innlegget tenkte jeg ville passe for både dem som har en hverdag de mestrer helt greit, men også for oss som har store hverdagslige utfordringer. Innlegget kan forstås på flere nivåer, tror jeg.

  Så ønsker jeg for oss alle at 2012 blir et år med store framskritt for ME-forskningen, slik at vi kommer nærmere en medisinsk løsning på det vonde, og noen skritt nærmere forutsetninger som må være til stede for å gi oss det vi trenger for å videreutvikle vårt potensiale og gi oss mer innhold i livet og hverdagene. Det skal ikke mye til, kjenner jeg for min del, men det lille som skal til er også en forutsetning for å ha det bra.

  Liker

 8. En stor glede du kan unne deg er at du har en veldig god penn! Du er så flink til å finne og ta vare på de gode øyeblikkene, og ta vare på dette øyeblikket fra meg. Du skriver godt om de vonde tingene. En stor oppmuntringsklem til deg!

  Liker

  1. Takk, Vibeke!

   Uten evne til å kommunisere skriftlig ville livet mitt vært veldig annerledes, så jeg er glad for at jeg våget å opprette blogg. Det har vært til stor hjelp for meg å blogge og så er det deilig å ha et sted der jeg fremdeles kan bruke restene av ressursene mine og ha kontakt med folk. Blogging er lavterskel for meg, det er lett å sette igang og lett å avslutte når grensen er nådd. Det er en forutsetning for å kunne drive med noe.

   Å ikke klare å skrive er i grunn en grusom greie for meg. Alle de gode tilbakemeldingene jeg får gjør at jeg får en ytre motivasjon for å skrive i tillegg til den indre og det er flott når mitt indre matcher andres behov for å lese, og være en del av. Jeg får satt ord på ting og andre leser (noen ganger) sine egne tanker og vet at de ikke er alene om å ha det slik.

   Takk for at du leser!

   Liker

 9. Jeg har trua på 2012! Det skjedde mye i 2011 som ga en åpning for noe som må komme.

  Jeg ønsker deg et fint år med framgang på de viktige områdene. Forsetter du å skrive, skal jeg fortsette å lese:)

  Klem fra Trude

  Liker

 10. Rusler stille innom med en god klem og ønsker om et godt nytt år 🙂 i år har vi faktisk hele 366 nye dager som vi kan håpe blir fyllt (noen av de iallfall) med glade nyheter og bedring for oss alle !

  Liker

 11. Hei, og takk for oppfordring fra deg på mariasmetode. Jeg synes det er hyggelig å høre at mine responser blir tatt godt imot.
  Nei, jeg har ingen egen blogg. Jeg tenker en del på å lage meg en diktblogg, jeg skriver dikt om mitt syn på livet og dets utfordringer. Kanskje blir det snart? Å ja selvfølgelig, jeg kan skrive inn en kommentar her i bloggen din, hvis og når det ev. blir en realitet.
  Jeg har ikke ME, men har opplevd andre livsbelastninger, og kjenner meg igjen i en del problemstillinger i forhold til helsevesen og NAV osv.
  Jeg nikker gjenkjennende til det du skriver i dette innlegget også, men utfra min synsvinkel da. Å sørge og lengte, følelser som jeg kanskje kan lese ut av din tekst og gjenkjenner, er også en del av livet, mener jeg.
  Jeg har heller ingen forsetter.
  Godt nyttår til deg.

  Liker

  1. Ble glad for å se deg her, gamle ugle, nicket dit vekker assosiasjoner til klokskap og det kjennetegner deg. Har lest kommentarer fra deg på flere blogger og er glad for at du også la igjen en kommentar til meg!

   Kroniske sykdommer som er så hemmende som min er påvirker selvsagt en god del, og gjør kanskje at en del erfaringer som ellers ville kommet sent i livet blir framskjøvet. Og noen sliter under fordommer og stigmatisering, men ellers tror at dette handler vel så mye om livet som om sykdom. Altså tror jeg folk som har opplevd vanskelige ting lett kan kjenne seg igjen i blogger som denne, uten å ha spesiell kunnskap eller interesse om ME. Jeg skjønner at det kan være tung lesing over tid, men heldigvis er det mange blogger å sirkulere mellom, slik at en ikke tynges ned av det tunge innholdet.

   Velkommen til bloggen, kom snart tilbake! Og ser fram til bloggen din kommer! 😉

   Liker

   1. Hei igjen.
    Jeg tror som deg at det handler om livet. Jeg frekventerer mange blogger jeg, ikke alle handler om ME. Jeg ser mange fellesnevner når det gjelder å ha utfordringer litt utenom A4. De flestre mennesker opplever dette før eller siden, med noen skjer det tidlig i livet.

    Jeg liker det du skriver om modighetsprosjektet ditt, jeg ser det er skrevet en tid tilbake. Jeg kjente meg igjen, og har i dag opprettet en diktblogg for å komme litt ut av uglehula mi. Jeg har lagt ut noen startdikt, så kommer det nok mer etter hvert.

    Liker

 12. Catalyzator, Trude og Annette: Takk for nyttårshilsner og jeg ønsker det samme tilbake og til flere som er innom og leser!

  Blir alltid glad når noen besøker meg og legger igjen spor.

  Liker

 13. Godt nyttår.. Jeg har et sterkt håp om at vi i år skal få mer av det gode, og baner vei så godt jeg kan.. Håpet er det sterkeste man kan ha, og det er det som puffer meg når jeg ikke ser utveier ..

  God klemm

  Liker

 14. Hei, hei Anne-Helene!

  Hvordan er formen i dag?

  Jeg er enig med deg i dette å ikke styre for mye med forsetter. I hvertfall ikke forsettlig 🙂 Det blir fort noe forsettende over det. 🙂

  Litt seriøst: Tenker på det du sier om å identifisere det som ikke fungerer og så prøve å ta tak i det. Det er en fin utfordring som jeg jobber med hele tiden. Av og til i skippertak, av og til i stillstand. Men det er viktig. Det er disse små endringene som kan gi en bedre hverdag på sikt. Her synes jeg man kan få fine tanker og inspill fra andre som skriver. Noen tanker her, noen tanker der kan gi litt inspirasjon til å jobbe videre.

  Liker

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s