Leve med ME

Jeg sier opp!

Jeg sier opp et liv med seng som hovedingridiens. Jeg sier opp dager med stillestående timer. Jeg sier opp timer timer med tid som forsvinner. Og jeg sier opp den tause stemmen.

Jeg sier opp og jeg sier farvel. Jeg sier velkommen til de enkel bare-løsningene. Heretter skal jeg gjøre «bare» og følge alle de enkle rådene me-folket får: Bare legge seg til riktig tid, bare spise sunn mat (hvor mye sunnere må jeg bli?), bare tenke positivt (hvilke tanker skal jeg skifte ut, sa du?), drikke energidrikker og tenke «jeg kan» framfor at jeg ikke kan. Ingenting er umulig, bare den positive tanken råder. Den positive tanken kan fjerne alt det tullet jeg driver med, for det kroppen driver med en i virkeligheten det hjernen min driver med.

Det er bare det at jeg har skrevet oppsigelsen før og jeg har sagt opp muntlig, men mottakeren av oppsigelsen var enten døv eller ubrukelig for det ser ut til at jeg har fått avslag nok en gang. Søknaden er avvist og ingen kontrollkommisjon eller rettsinstans vil ta imot klagen.

Om det er tanken min det er noe galt med, hvorfor opplever jeg da å kunne drive meg langt framover, men likevel ikke få noe som ligner normal energi, eller funksjonsnivå? Hvis jeg tenker feil, og det bare er her feilen ligger, hvorfor er det da slik at folk jeg opplever at har en negativ innstilling til ting jobber fullt og tilsynelatende fungerer normalt? Hvis tankene mine er feil, hvorfor sliter jeg ikke psykisk, men med en lite samarbeidsvillig kropp?

Jeg sier opp og jeg vil ha tilbake alt det jeg ikke klarer ta innover meg at jeg ikke lenger har.

Reklamer

25 kommentarer om “Jeg sier opp!

 1. Det finns en overtro på tankens kraft og de enkle løsningene på komplexe problemer. Det verste er at det ser ut til å finnes på en del plasser i helsevesendet også. Hvorfor har ellers ikke prosjektene på Lillestrøms Helseklinikk og professor de Meirleir fått mere gjennomslag?
  Jeg arbeidet i flere år på infeksjonsklinikken på Lunds Lasarett. Der tok de mange prøver for å oppdage bakterier, parasitter og virus. Deretter fikk pasientene antibiotika og andre medisiner som passet til de funn som man gjorde. På Lillestrøm Helseklinikk gjør man det samme. Hvorfor er det slik at pasientene betaler for de her studiene som burde være veldig interessant for de fleste leger og politikere?
  For meg høres det ut som man har lagt sunn fornuft til side, og satser på «tankenes magiske kraft». Eller er det slik at man har forvekslet hypokondri, psyko-somatikk og infeksjoner og annet kommer i andre hånd. Hva skal man med leger og psykologer til om det bare er å bare tenke positive tanker, drikke næringsdrikke sammen med andre gla greier.
  Halleluja! 😉
  God kveld.

  Liker

 2. Jeg tror lp har vært en sovepute for politikerne, med alle glad-historiene som har florert i media flere år har politikerne sluppet å forholde seg til det medisinske og har fått testet ut tankenes magiske kraft. Det er slapt og billig. Iallfall på kort sikt.

  Nå som lp har gått over til å være en privat, neddempet greie og de flotte historiene ikke lenger dominerer, er det kanskje et beskjedent bidrag til å tenke i retning somatikk og faktiske prøver? Man kan håpe iallfall.

  Jeg tror folk binder seg til enkel løsninger fordi det gjør det enklere å forholde seg til og det gjør at ting ikke virker håpløst. Vi liker ikke håpløshet. Det gjør oss uvel.

  Liker godt uttrykket ditt «overtro på tankenes kraft»!

  Liker

 3. Bra innlegg 🙂
  Har sagt opp en rekke ganger jeg også uten at det har blitt noen større suksess. Det er som du sier alltid dette «bare» vi skal gjøre for å bli bedre. Det er så mange der ute som tror de er «eksperter» på sykdommen og dermed tror de vet hvordan vi skal bli friske igjen. Positiv tenkning, dietter, trening.. listen er endeløs. Men fellersnevneren for de er gjerne at det er ting som de anser som vårt ansvar, slik at de på den måten legger skylden for hele sykdommen på oss. I deres øyne er vi egentlig ikke syke, vi er bare syke fordi vi ikke vil bli friske igjen. Håpløst..

  Synes overtro på tankens kraft var et genialt uttrykk jeg også:D

  Liker

 4. Klokt innlegg. Tankens kraft eller å tenke positivt hjelper ikke på en så alvorlig sykdom som ME, det er rent tøv! Det kan i mange sammenhenger hjelpe å tenke positivt, men vi mennesker er ikke utstyrt med en autopilot i hjernen som gjør at vi tenker positivt bare vi ber hjernen om å adlyde oss. vi mennesker er, HELDIGVIS, komplekse, det er det som gjør oss til mennesker. Det kloke vi kan gjøre, vi med ME, er å holde oss unna folk som gjerne vil påføre oss skyld for egen sykdom. Vi er faktisk skyldfrie!! Og jeg ønsker deg, meg og alle andre GOD BEDRING! Det er lov å håpe på å bli frisk(ere)

  Liker

  1. Jeg tror det er noen misforståelser ute og går, for det er klart at tanker påvirker hvordan man handler og hvilke følelser som aktiveres. Det er likevel langt fra å bruke kognitive teknikker for å få fram det beste og å tro at sykdom kan tenkes, eller manipuleres, bort.

   I den forbindelse er det interessant at placebo-effekten varer maks et halvt år, etter det er det ikke lenger snakk om placebo, men reell effekt. Altså vil den psykiske påvirkningen på somatisk sykdom, kunne holde lenge, men på et tidspunkt overtar kroppen kontrollen og det som ga placebo bør kanskje gjentas? Det sier meg også at veien om psyken kan være verd turen. Problemet med dette er vanlige folks oppfatning er at en selv kan bestemme ens egen helse og kapasitet og at troen på dette lett kan føre til fordømmelse og avvisning. I dette ligger også en ignorering av kroppens makt, som ikke alltid kan justeres ved riktige tanketeknikker.

   Jeg vet at man kan komme langt med kognitive teknikker, men det sier ikke mer enn at alle har muligheter for selvrealisering, på ulike nivåer. Selvrealisering og selvhelberedelse er ulike ting.

   Anna-Lena har skrevet flere gode innlegg om tankenes kraft, jeg håper hun kommer innom her og legger igjen relevante linker om temaet.

   Et innlegg om håp kommer en annen dag.

   Takk for engasjerte kommentarer Kjersti og memhj

   Liker

 5. O’my ja…. 🙄

  jepp den kroppen e særs lite samarbeidsvillig gitt 👿

  er håp det samme som positiv tankegang?

  hehe ja det var ett bra uttrykk «overtro på tankens kraft», vel tro på tankens kraft har æ jo, fordi æ bruker det til mestring + litt til. hadde det virkelig vært sånn i min kropp – hadde æ vært frisk for lenge siden – amen hey man!

  Koz dæ Anne ❤

  Liker

 6. Hei!

  Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min 🙂 Du kan godt legge meg til i listen din over ME-blogger, bare koselig det. Hmm, jeg er ei ganske blid jente med godt humør og blogger om hverdagen som ME-pasient/sengeliggende. Fokuserer mest på det jeg får til og det positive 😀

  Liker

 7. Du er ikke den eneste som sier opp! Jeg gjør det selv, med jevne mellomrom 😉 Noen ganger ønsker jeg meg bare et par timer fri fra alle plager fra dum sykdom.

  Positiv tenking gjør en ikke friskere, men for meg så gjør det dagene og sykdommen lettere å bære. Jeg har blitt ekspert på å finne små gleder, og jeg dveler sjeldent mer enn 15 minutter over hvor ille ting faktisk er.

  Man er skrudd sammen forskjellig, vi takler ting på forskjellig måte. Fint er det å si opp en gang i mellom, bare for å vise at man ikke har overgitt seg til ME og annen dritt (sagt med glimt i øyet 😉 )

  Klem fra meg!

  Liker

  1. Oppmerksomheten mot det som fungerer og som gir glede kan være så stor at jeg blir fullstendig urealistisk på hvordan ting egentlig står til, men det er en deilig livsløgn så lenge den varer.

   Du er kjempegod på å la det gode og positive råde, Therese! På mange måter et forbilde for meg!

   Liker

 8. Ja, kan du ikke bare… så er jeg helt sikker på at du blir frisk! Har du prøvd, jeg hørte om, sønnen til kusina til naboen, vet du en kollega…. Listen med enkle grep er lang.
  Det er en stor påkjenning å få så mange avslag, som du sier. Jeg har sagt mange ganger: – jeg forbeholder meg retten til å være litt deppa og lei av og til, men det er ikke det samme som at jeg har gitt opp, og det er faktisk ikke de tankene som holder liv i sykdommen.
  Vel, folk tror det de vil, uansett.
  Slutter meg til andre himmelske salutter!

  Liker

 9. Therese og Trude
  Jeg tenker slik at jeg ikke skal legge til noen begrensninger når jeg har så mange allerede, så jeg bruker aktivt kognitive teknikker når jeg trenger det. Enig med deg, Trude, man kan ikke være glad og lykkelig hele tiden, det er ikke noe galt i å kjenne på de følelsene en har. Det er normalt å ikke alltid ha samme sinnstilstand.

  Liker

 10. Hei.
  Oi, jeg ble så forvirret av at den siste kommentaren kom først, måtte liksom helt i bånn først også heise meg oppover. 🙂

  Nesten akkurat slik har jeg opplevd sykdommen også. Jeg hadde en gradvis nedadgående kurve de første årene. Når jeg var helt nede på bunn innrømmer jeg at jeg hadde ikke engang kapasitet til å tenke tanker, jeg var ganske primitiv og tenkte ingenting, bare brukte litt energi på å komme meg på do. Da måtte jeg tenke for å få til å flytte beina.
  Så begynte jeg å heise meg opp, dra meg etter håret for å holde hodet over vann.
  Begynte å prøve ut behandlinger.
  og nå har jeg nesten løftet meg selv helt opp og gjett hva jeg må jobbe med nå?
  Tankene.
  Det har tatt på psyken å være syk i over 10 år
  og det har tatt på psyken å få flere diagnoser
  Så nå er jeg faktisk kommet meg opp på et ganske så bra fysisk nivå, men tankene har jeg ikke hatt særlig overskudd til å reparere før nå..
  og da merker jeg at det har blitt en enorm slitasjoe rent psykisk..
  Mye som skal trenes opp igjen nå gitt
  -bare å ta bussen til byen
  -ikke bli gæærn i hue av alle klikkelydene av handlevognene på REMA 1000o.s.v

  Er det en genrell oppsigelse eller er dette rettet mot NAV eller skattekontoret? 🙂

  Liker

  1. Kommentarsystemet er ikke ideelt her, det er jeg enig i. Kan være forvirrende å følge med når det blir en rekke med kommentarer og svar etter hverandre.

   Overgangen fra å være primitiv til å våkne slik at man klarer rydde plass i tåken til klare tanker er interessant. Jeg lurer på hva som må skje for at viljen få innflytelse igjen?

   Oppsigelsen, tja hvor skal jeg sende den, tro? Drømmen måtte være å si opp Nav! Tjene egne penger på fagligfundert kreativ utfoldelse, ja det hadde vært noe! 🙂

   Liker

   1. Hei.
    Apropos dette med kommentarer,-jeg tror du kan gå inn i kontrollpanelet ditt å bestemme om de siste kommentarene skal komme først eller sist. 🙂

    Jeg har fått hjelp av en medisin som har lettet veldig på hjernetåken min og tatt bort mange smerter, bl. annet leddsmerter og da begynner ting etterhvert å våkne til liv igjen og fungere. Som i et hiarki.

    Ønsker deg gode dager! 🙂

    klem

    Liker

 11. Mange interessante innlegg her. Det jeg ikke skjønner er at hvis leger virkelig mener at vi tenker oss syke – da burde vi faktisk vært tvangsinnlagt på psykiatrisk så mye som vi i så fall «skader oss selv»! Jeg går i kognitiv terapi. Ikke for å bli frisk, men for å få hjelp til å være syk. Det var utrolig godt å komme i psykiatrien og få høre fra en psykiater der at hvis jeg kom dit for å bli frisk, kom jeg til å bli meget skuffet – ME er nemlig en somatisk sykdom!

  Så var det den livsløgnen da. Jeg bruker å si at hvis jeg skal holde ut denne sykdommen så må jeg leve i min lille verden. Se alle framskritt. De fine tingene som skjer. Samvær med familie og venner ut fra det jeg kan klare og det som er godt for meg. Å se meg selv «utenfra» – hvor elendig jeg egentlig har det – gjør meg bare utrolig trist og nedstemt. Men begge deler er vel like virkelig? Det handler vel kanskje bare om hvilket perspektiv man velger å ha?

  Liker

  1. Jeg tror mange av oss glir inn og ut av perspektivene. Noen ganger blir vi konfrontert med hvordan vi virkelig fungerer og det gjør det vanskelig å være fornøyd med det vi klarer. Det er så mye mer vi også skulle fått med oss.

   Å være fornøyd med det vi har kan være en krevende øvelse, men det er viktig for å kunne se det som er bra, selv om mye ikke er det. På et eller annet tidspunkt tror jeg det blir nødvendig å se nærmere på egne tanker: Dominerer de tunge eller søker vi det lette, det mestringen ligger?

   Takk for at du tok turen til meg, Tornerose! Velkommen igjen.

   Liker

 12. Her er en link til fine metaforer for å forandre tanker.
  Det er da viktig å tenke på at det må finnes tanker, for å kunne forandre tanker, ellers får en prøve via atferden. 🙂

  Liker

 13. Hasla
  Det stemmer nok at jeg kan velge om de siste kommentarene kommer først eller sist. Det som skaper rot er at vi ikke kan føre en samtale med flere svar etter hverandre. Etter et par svar blir muligheten til å legge mitt svar rett under borte, som nå der dette svaret kommer til sist. Det er vanskelig å følge med på.

  Tror ikke det går an å endre på.

  Liker

  1. Hei Anne-Helene
   Skal vi se (jeg er trøtt men får ikke sove, så beklager hvis noe her ser rart ut:) hvis du går inn på kontrollpanel- innstillinger-diskusjon. Der kan du endre rekkefølgen for kommentarfeltet, og du kan åpne for flere svar i hver tråd. WP har tre som standard.
   Natta!

   Liker

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s